Noordenveld in Drenthe, Beek (Limburg) en Arnhem sturen de komende dagen strooiwagens de weg op. Strooizout zorgt ervoor dat het asfalt wat afkoelt. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.

In Noordenveld wordt gestrooid op wegen die onlangs zijn voorzien van nieuw asfalt en een slijtlaag. “Die zijn altijd wat gevoeliger voor warmte. In pekelwater zit zout en dat onttrekt de warmte aan het wegdek”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Arnhem houdt de temperatuur van de wegen met sensors in de gaten. Bij tropische hitte kan het asfalt warmer dan 50 graden worden. Dat is het moment dat de gemeente gaat strooien. Beek pakt wegen zonder schaduw aan. Vorig jaar werd in allerlei plaatsen gestrooid tegen de hitte.

Nederland staat woensdag opnieuw een tropische dag te wachten. Het kwik loopt waarschijnlijk in het hele land op tot boven de 30 graden. De kans is dan ook groot dat er net als dinsdag warmterecords sneuvelen. 23 juli is officieel de warmste ooit gemeten in ons land. Om 17.50 uur werd het in De Bilt 31,7 graden.

In de nacht van dinsdag op woensdag was op verschillende plaatsen al sprake van de eerste regionale tropennacht van deze hete periode.

In het zuiden en westen van het land werd het op een aantal plaatsen in de nacht van dinsdag op woensdag niet kouder dan 20 graden. In Vlissingen bleef het het warmst, met een minimumtemperatuur van 22,1 graden. In Maastricht werd het niet kouder dan 21,5 graden. Op hoofdstation De Bilt koelde het af tot 16,6 graden, waardoor nog geen sprake was van een officiële tropennacht.

Opnieuw warmterecords verwacht

Na de warme nacht stijgt de temperatuur woensdagochtend snel. Rond 11.00 uur is het bijna overal al tropisch warm, voorspelt Weeronline, met temperaturen tussen de 28 en 32 graden. Ook in de middag blijft het zonnig en heet en wordt het in het binnenland tussen de 36 en 38 graden. Limburg krijgt vermoedelijk te maken met de hoogste temperaturen. Daar kan het kwik oplopen tot 39 graden.

Langs de kust en op de Wadden zorgt de wind van zee voor enige verkoeling. Daar wordt het zo'n 32 graden. Ook in het noorden en westen van het land is het vanwege de wind met 34 graden iets minder warm dan in het binnenland. In de rest van het land is de wind zwak tot matig.

In de avond koelt het iets af, maar het blijft warm. Op veel plekken ligt de temperatuur rond zonsondergang nog tussen de 25 tot 30 graden. Ook in de nacht naar donderdag blijft het bijzonder warm. Dan zakt het kwik niet onder de 20 graden.

Met de te verwachte waarden is opnieuw kans op een warmterecord. Dat staat voor 24 juli in De Bilt op 34,1 graden. In Gilze-Rijen, vlakbij Tilburg, bereikte de thermometer op deze datum al eens 35,5 graden.

Voor het eerst code rood in België wegens hitte

Voor het eerst is in België een code rood wegens de hitte afgegeven. Het alarm geldt voor de komende dagen, meldt het Belgisch weerinstituut KMI.

Volgens het KMI worden woensdag en donderdag "de objectieve criteria van de alarmfase bereikt" met verwachte lokale temperaturen van 39 en 40 graden. Er is bij het besluit ook rekening gehouden met de ozonwaarden in de lucht.

Het instituut raadt mensen met de aanstaande "verzengende hitte" aan veel te drinken, het zoutgehalte op peil te houden, het rustig aan te doen, in een gekoelde ruimte te verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, en directe zonnestralen te vermijden. Ook wordt men opgeroepen "actie te ondernemen om uzelf en anderen in veiligheid te brengen en de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op te volgen", aldus het KMI op zijn website.

Code oranje in Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben dinsdag code oranje afgegeven voor 81 van de 102 departementen, tachtig daarvan wegens de zinderende hitte. Dat is volgens Météo-France een record. Het oude stond sinds juni op 78. In Bordeaux steeg het kwik tot 41,2 graden Celsius. In deze stad in het zuidwesten werd deze temperatuur nooit eerder gemeten.

Vrijwel heel Frankrijk is in staat van alarm wegens de tweede hittegolf binnen een maand. Alleen in drie westelijke streken in Bretagne, in het kustgebied langs de Middellandse Zee en op Corsica is het nog enigszins te harden. In de middag schommelde de temperatuur op tal van plaatsen rond de 40 graden, met Brive (41,3) als uitschieter.

In vier departementen (Calvados, Orne, Sarthe en Mayenne) hebben de inwoners niet alleen last van de warmte maar voor hen dreigen ook nog hevige onweersbuien. Het betrekkelijk koele La Manche (Normandië) kreeg eveneens code oranje wegens kans op onweer dat gepaard kan gaan met zeer harde windstoten, grote hagelstenen en veel bliksem.

Lees meer: